elpidakokkota
Break your Ceiling teens - Aίτημα φιλίας (Θες να γίνουμε φίλοι;) (part 2)

Συνεχίζοντας τις σκέψεις μου για την φιλία (διαβάστε εδώ το 1ο μέρος), δε θα πρέπει να αφήσω ασχολίαστο το ρόλο του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη δημιουργία ή όχι σχέσεων πραγματικής φιλίας.
Οι γονείς μας αντιδρούν, τονίζοντάς μας συνεχώς τις αρνητικές συνέπειες τους, λέγοντας πως μας αποξενώνουν και μας απομακρύνουν, αλλά εγώ νομίζω πως μπορούν να λειτουργήσουν τόσο ως μέσα κοινωνικοποίησης, όσο και ως μέσα απομόνωσης, ανάλογα με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούνται.
Από την μία πλευρά είναι αλήθεια πως αναλώνουμε πολύ από το χρόνο μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι νέοι διαρκώς ψάχνουν φίλους στο facebook, ποστάρουν φωτογραφίες στο Instagram, ή τσατάρουν, με αποτέλεσμα να παραμελούν τις κοινωνικές τους επαφές και τις πραγματικές τους φιλίες. Ζουν σε έναν εικονικό κόσμο και απομονώνονται από το περιβάλλον γύρω τους, σε τέτοιο βαθμό που ξεχνούν τι σημαίνει ανθρώπινη επαφή και κοινωνική συναναστροφή. Επιπλέον καλό θα ήταν να επισημάνω πως δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα που δημιούργησαν εικονικές φιλίες εξαπατήθηκαν ή έπαθαν κακό από άτομα που τους παρίσταναν τους φίλους, ελπίζοντας σε κάποιο κέρδος ή επιδιώκοντας μονάχα το προσωπικό τους συμφέρον.
Από την άλλη πλευρά, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μας βοηθούν στην επικοινωνία και στην γνωριμία νέων ανθρώπων. Στις μέρες μας το διαδίκτυο δίνει τη δυνατότητα γρήγορης επικοινωνίας, με μεγάλη άνεση, ακόμα κι αν η γεωτοποθεσία δεν επιτρέπει την πρόσωπο με πρόσωπο επαφή. Έτσι, δε χάνονται φιλίες λόγω απόστασης, κάποιας πιθανής μετακόμισης ή αλλαγής χώρας. Επίσης, με το διαδίκτυο μπορούμε να επικοινωνούμε με τους φίλους μας οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, ή της νύχτας χωρίς να πρέπει να βγούμε από το σπίτι μας. Κάθε φορά που ένας φίλος, μας έχει ανάγκη, μπορούμε να είμαστε «δίπλα» του, να του συμπαρασταθούμε κι ας μας χωρίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα ή να είμαστε «μαζί» στο πάρτυ γενεθλίων του. Παράλληλα ερχόμαστε σε επικοινωνία με άλλα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, δραστηριότητες, χόμπι, μέσα από ιστοσελίδες ή προφίλ. Με τα άτομα αυτά στην πορεία μπορούμε να αναπτύξουμε φιλικούς δεσμούς που να κρατήσουν μια ζωή και να είμαστε σε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Και ποιος γονιός μπορεί να αρνηθεί πόσο μας βοήθησε το ίντερνετ τις μέρες του εγκλεισμού, λόγω καραντίνας, για να «συναντιώμαστε» με τους φίλους μας; Άλλωστε το ίδιο δεν έκαναν και αυτοί;
Θα ήθελα όμως, για να ολοκληρώσω την σκέψη μου, να πω πως οι πραγματικοί φίλοι δε σε εγκαταλείπουν ποτέ και πάντα μα πάντα είναι δίπλα σου τόσο στις καλές όσο και στις κακές στιγμές. Βεβαίως ακόμα και μια φιλία, που δημιουργήθηκε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, μπορεί να θεωρηθεί αυθεντική, με την προϋπόθεση να πληρεί τα κριτήρια που ανέφερα στην προηγούμενη ανάρτησή μου με θέμα την φιλία. Αν νιώσουμε ποτέ, πως δεν μας σέβονται σε μία φιλία, τότε δεν είναι αληθινή. Και να θυμάστε πως το ίντερνετ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι εργαλεία. Αν θα χτίσουν ή θα καταστρέψουν φιλίες εξαρτάται από το πως θα τα χρησιμοποιήσουμε.
λέξεις: Αλίκη Ράγκου, 16 ετών