top of page
Search
  • Writer's pictureelpidakokkota

Break your Ceiling teens - Mαζοποίηση, Ισοπέδωση ή Διαφορά



Στη σύγχρονη κοινωνία το φαινόμενο της μαζοποίησης είναι πολύ συχνό και εμείς οι νέοι είμαστε τα πρώτα θύματά του. Ύστερα από έρευνες και μελέτες έχει αποδειχθεί ότι οι παράγοντες που το προκαλούν είναι πολλοί και διαφορετικοί, αλλά το σίγουρο είναι ότι το φαινόμενο αυτό έχει τεράστιες επιπτώσεις στην προσωπικότητα του νέου ατόμου αλλά και στην γενικότερη στάση του.


Ο κυριότερος παράγοντας που προκαλεί το φαινόμενο της μαζοποίησης είναι η επιτακτική ανάγκη του ανθρώπου και κυρίως των νέων να ανήκουν σε μια ομάδα. Καθένας από εμάς επιθυμεί να νιώθει αποδεκτός από μια ομάδα και αρεστός σε ένα κοινωνικό σύνολο και για να το πετύχει αυτό πρέπει να ακολουθεί πιστά τον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά του συνόλου και να μην ξεχωρίζει, διότι το διαφορετικό είναι πλέον κάτι ξένο στους ανθρώπους, αντιμετωπίζεται με καχυποψία και δεν μπορεί να το υιοθετήσει κάποιος εύκολα και χωρίς επιπτώσεις.


Αναφισβήτητα στις μέρες μας την μεγαλύτερη δύναμη την έχει η διαφήμιση και γενικότερα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μέσω των διαφημίσεων προβάλλονται ορισμένα πρότυπα που ακολουθούν τον «ιδανικό» τρόπο ζωής και έχουν τις «τέλειες» συνήθειες. Έτσι οι νέοι,παρακολουθώντας όλα αυτά τα καταιγιστικά μηνύματα, επηρεάζονται και ως μοναδικό στόχο έχουν την μίμηση αυτών των προσώπων, επιλογή που τους ωθεί προς την μαζοποίηση.

Αν και οι παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο της μαζοποίησης είναι πολλοί, οι επιπτώσεις που επιφέρει στη ζωή του νέου ατόμου, στην προσωπικότητα του αλλά και στη στάση του απέναντι στη ζωή, είναι ακόμα περισσότερες και πλήττουν το άτομο σημαντικά.


Αρχικά ο νέος μετατρέπεται σε ένα άβουλο ων, δεν έχει κριτική σκέψη και δέχεται άκριτα και αβασάνιστα τις απόψεις των άλλων. Συχνά γίνεται αντικείμενο χειραγώγησης και εκμετάλλευσης και ακολουθεί πιστά την μάζα χωρίς να αξιολογεί αν η αποφάσεις είναι σωστές ή λανθασμένες. Επίσης δεν εμφανίζει τίποτα μοναδικό και ξεχωριστό σε σχέση με τους άλλους και δεν έχει την ευκαιρία να εκδηλώσει τα ταλέντα και τις κλήσεις του. Τέλος, με την μαζοποίηση υπονομεύεται και ο θεσμός της Δημοκρατίας καθώς οι πολιτικοί εκμεταλλεύονται την αδρανοποίηση των πολιτών και ειδικά των νέων και παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους χωρίς τη συγκατάθεση τους. Ο λαός, μιας και δεν έχει αναπτύξει την κριτική σκέψη από νωρίς, αποδέχεται και υιοθετεί τις αποφάσεις τους χωρίς καμιά αντίδραση, είτε τον εκφράζουν είτε όχι. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κατάργηση στην πράξη κάθε μορφής δημοκρατικού πολιτεύματος.


Συνοψίζοντας, η μαζοποίηση είναι μια «θλιβερή» κατάσταση που χαρακτηρίζει την εποχή μας και δυστυχώς δε μοιάζει να αντιδρά κανείς. Οι νέοι πρέπει να πάψουν να χαρακτηρίζονται από απάθεια και να εξαρτώνται από το σύνολο χωρίς να εκφράζουν την δική τους γνώμη, διότι αυτό, πέρα από την προσωπική τους ζωή, έχει τεράστιες επιπτώσεις και σε ολόκληρη την κοινωνία. Διότι η κοινωνία προσδοκά την αλλαγή από εμάς τους νέους!


λέξεις: Τζίλντα Μαζαράκη 17 ετών

94 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page