top of page
Search
  • Writer's pictureelpidakokkota

Break your Ceiling teens - Selfies



Στις μέρες μας, σε όποιο μέρος και αν βρεθείς θα συναντήσεις τουλάχιστον ένα άτομο να αυτοφωτογραφίζεται, προκειμένου να αναρτήσει την φωτογραφία του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι μάλλον η νέα μόδα των νέων που αν δεν την ακολουθήσεις δεν θεωρείσαι “in” . Τελικά, αυτές οι αυτοφωτογραφίες ή αλλιώς selfies είναι τρόπος έκφρασης, ή είναι μια μανία που πρέπει να μας ανησυχήσει και να μας κινητοποιήσει προκειμένου να σταματήσει;


Πολλές και διαφορετικές απόψεις πάνω σε αυτό το θέμα και ίσως να μην υπάρχει σωστό και λάθος αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι επιπτώσεις αυτής της συνήθειας, που έχει γίνει μανία, στην ζωές των νέων είναι πολλές.


Αρχικά χάνουν κάθε πραγματική τους σχέση καθώς επικεντρώνονται στο να βγάλουν ωραίες φωτογραφίες, να τις αναρτήσουν και προφανώς να έχουν μεγάλη απήχηση στους διαδικτυακούς τους φίλους και αυτό τους κάνει να είναι διαρκώς με το κινητό, ψάχνοντας σύνδεση σε κάποιο δίκτυο, αφήνοντας έτσι το διάλογο και την συνάντηση με αγαπημένα της πρόσωπα σε δεύτερη μοίρα.


Επίσης τους δημιουργούνται πολλά αρνητικά συναισθήματα που επηρεάζουν σημαντικά την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση τους. Όταν βλέπουν άλλους φίλους τους να αναρτούν βίντεο και φωτογραφίες που διασκεδάζουν, νιώθουν ζήλεια, μοναξιά, αλλά και κατωτερότητα γιατί πιστεύουν ότι δεν είναι αποδεκτοί από το κοινωνικό τους σύνολο ή τους φίλους τους, αφού δεν τους επιλέγουν στην παρέα τους, όταν αυτοί βγαίνουν. Στην πραγματικότητα όμως, όλη αυτή η χαρούμενη εικόνα που παρουσιάζεται δεν είναι αληθινή. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι νέοι προσπαθούν να δείξουν ότι περνάνε καλά μέσω των selfies , ενώ συμβαίνει το εντελώς αντίθετο.


Επιπρόσθετα θα χαρακτήριζε κανείς θλιβερή την κατάσταση που επικρατεί μπροστά από αξιοθέατα ή μέσα σε μουσεία. Παρατηρώντας τα άτομα γύρω μας σε ένα τέτοιο χώρο το μόνο που βλέπουμε είναι η προσπάθειά τους να βγουν ωραίοι στη φωτογραφία που θα ποστάρουν και αγνοούν πλήρως το μνημείο, τα έργα τέχνης ή οτιδήποτε άλλο μεγάλης ομορφιάς ή αξίας υπάρχει δίπλα τους. Χάνουν έτσι την επαφή με τον πολιτισμό αλλά και την γνώση, γίνονται ναρκισσιστές διότι μόνο η εξωτερική τους εμφάνιση τους νοιάζει και η ζωή τους μοιάζει να μην έχει κανένα ουσιαστικό νόημα.


Τέλος, λόγω της άγνοιας τους εκτίθενται σε κινδύνους που μπορούν να βλάψουν πολύ σοβαρά την προσωπική τους ζωή. Παραδείγματος χάριν όταν ένα άτομο ανεβάσει μια selfie του, κάποιος με κακές προθέσεις μπορεί να αντλήσει πολλές πληροφορίες, όπως που μένει, ποια είναι τα μέλη της οικογένειας του, την ηλικία του, τους χώρους που συχνάζει και πολλά άλλα, παραβιάζοντας την ιδιωτικότητα του, αφού μέσω των φωτογραφιών αυτών έχει κάθε είδους πληροφορία για τη ζωή του.


Πίσω από μια selfie κρύβονται πολλά που δύσκολα πάει το μυαλό μας, γι’ αυτό και θα χαρακτήριζα αυτή τη μανία των νέων, να ανεβάζουν selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανησυχητική.

Για αυτό προτείνω κάθε φορά που θέλουμε να αναρτήσουμε μια selfie μας, να σταματήσουμε ένα λεπτό, να πάρουμε μια βαθιά ανάσα και να σκεφτούμε αν αυτή η φωτογραφία μπορεί να μας εκθέσει σε κάποιο κίνδυνο ή τι όφελος μπορεί να έχει για εμάς και τους άλλους.


Διότι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη την πραγματική επαφή και οι φίλοι μας βρίσκονται κάπου εκεί έξω, ας τους βρούμε! Και η ομορφιά είναι παντού γύρω μας, ας τη δούμε! Και η ζωή δεν είναι φωτογραφία, ας τη ζήσουμε!


λέξεις: Τζίλντα Μαζαράκη 17 ετών

262 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page