top of page
Search
  • Writer's pictureelpidakokkota

Break your Ceiling teens - Αγαπητό ακροατήριο!




Όλοι μας, τις μέρες του lock-down και στην προσπάθεια να προσαρμοστούμε σε αυτές τις απρόβλεπτες συνθήκες, αναγκαστήκαμε να παρακολουθήσουμε μια τηλεδιάσκεψη, είτε για το σχολείο, είτε για τη δουλειά, είτε ακόμη και για κάποιο χόμπυ μας. Στην αρχή ίσως μας φάνηκε ξένο, παράξενο, κουραστικό, αλλά με το καιρό το συνηθίσαμε θέλοντας και μη. Όταν όμως, επιστρέψαμε όλοι σε σχετικά κανονικούς ρυθμούς, προβληματίστηκα και προσπάθησα να σκεφτώ αν πραγματικά ήταν καλύτερα το παλιό μου πρόγραμμα, ή αν τελικά ωφελήθηκα από τη νέα ρουτίνα.


Αναμφίβολα, σκεπτόμενος κανείς, μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι τα οφέλη που προκύπτουν από την καραντίνα στον τομέα της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης και της τηλεπιστήμης είναι ποικίλα. Αρχικά ένα μόνιμο πρόβλημα της καθημερινότητας είναι η τεράστια σπατάλη χρόνου για τις μετακινήσεις καθώς και το αντίστοιχο κόστος τους. Αυτό το πρόβλημα με την τηλεπικοινωνία εξαφανίστηκε. Ο καθένας λειτουργεί από το σπίτι του, με αποτέλεσμα να κερδίζει χρόνο και χρήματα, να ξεκουράζεται, να συζητά με την οικογένεια του καθώς και να γνωρίζει καλύτερα τον ίδιο του τον εαυτό, πράγματα που πριν φάνταζαν απίθανα.

Επίσης, για πρώτη φορά δόθηκε η ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους να έχουν εύκολη πρόσβαση στην μάθηση, ή την εργασία. Διότι ίσως δε σκεφτήκαμε ποτέ ότι κάποια άτομα αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας, ή κινητικές δυσκολίες ή ότι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές και η παρουσία τους σε χώρους εργασίας ή εκπαίδευσης είναι καθημερινά ένας εξαντλητικός αγώνας που πρέπει να φέρουν εις πέρας. Σημαντικό βέβαια σε όλο αυτό είναι να έχει εξασφαλιστεί η εύκολη πρόσβαση όλων στο διαδίκτυο, καθώς και η ύπαρξη ηλεκτρονικού υπολογιστή, διότι αλλιώς δημιουργούνται καινούργιες ανισότητες και μπαίνουν νέοι περιορισμοί.


Επιπλέον, ένα σημαντικό όφελος όλης αυτής της διαδικασίας, είναι ότι οι άνθρωποι έμαθαν να συνομιλούν και ένα συνεργάζονται ακόμα και από απόσταση προκειμένου να πετύχουν τον κοινό τους στόχο. Επίσης η χρήση των νέων τεχνολογιών είναι κάτι που είμαστε πολύ εξοικειωμένοι πια και γι’ αυτό η εργασία ή το μάθημα δεν είναι μια αγγαρεία αλλά κάτι δημιουργικό, ενδιαφέρον και πολύ πιο προσιτό. Τέλος η ανταλλαγή απόψεων και οι συνεργασίες ανάμεσα στους επιστήμονες ενισχύθηκαν αυτό το καιρό του υποχρεωτικού εγκλεισμού, όπως για παράδειγμα ακόμα και ιατρικές πράξεις γίνονται πλέον μέσω διαδικτύου.


Ας σταματήσουμε λοιπόν να βλέπουμε την καραντίνα αρνητικά. Αν ο καθένας από εμάς σκεφτεί τι άλλαξε στην καθημερινότητα του και προσπαθήσει να εντοπίσει τα θετικά και τα αρνητικά, θα καταλάβει ότι έχει ωφεληθεί σε πολλούς τομείς κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει. Νομίζω πως πολλοί θα συμφωνήσετε μαζί μου στο ότι πολλά πράγματα λειτουργούν καλύτερα μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ σε κάποιους τομείς ίσως πλέον επιδιωχθεί η λειτουργία τους και σε κανονικές συνθήκες ως ένα βολικό μέσο.

λέξεις: Τζίλντα Μαζαράκη 17 ετών

191 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page