top of page
Search
  • Writer's pictureelpidakokkota

Break your Ceiling teens - Αν είχαμε δυο ζωές...



Είναι γεγονός ότι στις μέρες μας, σε κάθε εκδήλωση της ζωής μας, στον επαγγελματικό, κοινωνικό, πνευματικό, ηθικό τομέα, χρειάζονται η αυτοκριτική και ο αυτοέλεγχος. Κάθε άτομο για να κατακτήσει την αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία πρέπει πρώτα να κατανοήσει τα δυνατά και ισχυρά στοιχεία του και αυτό θα το πετύχει με την αυτοκριτική που είναι εστιασμένη στον εσωτερικό κόσμο.


Αρχικά, η αυτοκριτική προστατεύει το άτομο από πιθανές λανθασμένες προσωπικές επιλογές οι οποίες μπορεί να οφείλονται είτε σε υπερεκτίμηση, είτε αντίθετα σε υποτίμηση των πραγματικών του δυνατοτήτων και δεξιοτήτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιλογή επαγγέλματος, όπου δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι επιλέγουν μια εργασία που τελικά καταλαβαίνουν ότι δεν τους ταιριάζει, επειδή ποτέ δεν αφιέρωσαν τον απαραίτητο χρόνο για να γνωρίσουν τον εαυτό τους καλύτερα.


Επίσης η βαθιά κατανόηση του εαυτού κάθε ατόμου βοηθά στην προσαρμογή του σε νέα δεδομένα καθώς η καθημερινότητα πλέον βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς μεταβολής. Παράλληλα το άτομο θα αναπτύξει μια δυναμική και ταυτόχρονα αυτόνομη προσωπικότητα που θα βοηθήσει την ορθή λειτουργία της κοινωνίας των πολιτών, όντας ενεργό μέλος της. Επιπλέον, με την αυτοκριτική εξασφαλίζεται στον άνθρωπο συναισθηματική ισορροπία, αφού του δίνει την ευκαιρία να αναπτύξει αρμονικές σχέσεις με τον εαυτό του αλλά και με τους άλλους. Ακόμα μπορεί να κατανοήσει ποιες είναι οι επιθυμίες του και ποιες οι ανάγκες του και έτσι οριοθετεί τις κοινωνικές του σχέσεις.


Ένα ακόμα όφελος της αυτοκριτικής είναι ότι αναπτύσσει την ηθική αλλά και κοινωνική συνείδηση του ατόμου γιατί καταπολεμά τον εγωισμό, ένα ελάττωμα που κλονίζει πολλούς στην εποχή μας.


Τέλος, με αυτοέλεγχο και αυτογνωσία ο άνθρωπος μαθαίνει πλήρως τον χαρακτήρα του, εντοπίζει τα λάθη του και τις αδυναμίες του και προσπαθεί να το διορθώσει και να βελτιωθεί όσο περισσότερο γίνεται. Δηλαδή ενεργοποιεί τις δυνατότητες του για αυτοβελτίωση, με την προϋπόθεση όμως της αναγνώρισης των προσωπικών του αδυναμιών.


Συνοψίζοντας, η αυτοκριτική είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία όμως πρέπει να την κάνουμε, και ειδικά εμείς οι νέοι, γιατί μόνο τότε θα γνωρίσουμε όλες τις πλευρές της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μας και θα οδηγηθούμε στην αυτογνωσία. Δεν πρέπει να διστάζουμε, ούτε να φοβόμαστε, γιατί το μέλλον μας ανήκει και γιατί δεν έχουμε δυο ζωές...


λέξεις: Τζίλντα Μαζαράκη 17 ετών


134 views0 comments
Post: Blog2_Post
bottom of page